På Grønland er det lett å lage løsninger. Med litt vilje.

De siste ukene har mediestormen om Grønland tatt av, men det grunnleggende problemet blir borte i debatten: Mangel på jobber. Er det ikke på tide at vi dreier debatten tilbake på sporet igjen? Og, med et konkret forslag: Grønlandsguider!

Egentlig startet all mediestøyen om en frustrasjon – for at ingen lytter, for at ingen tar tak i henvendelser, for at etater og politi skyver ansvaret over på hverandre, og for at ingen virker til å ville ta et skikkelig ansvar for Grønland. Joda, det er et faktum at en guttegjeng daglig henger inne i et mørkt portrom inn fra Grønlandsleiret. Og, det er et faktum at de har gjort det litt ugreit for noen av de som driver næringsvirksomhet rundt der. Men, det er ikke dermed sagt at Grønland er helvete på jord, slik noen og enhver kan få inntrykk av!

Når Tore Soldal fra Oslo Politidistrikt sier at bare 25% av alle lovbruddene i Gamle Oslo skyldes de lokale beboerne kan vi jo også velge å snu på dette: Det er altså ekstremt mange mennesker som trekker til Grønland, med alt det det medfører, fra andre deler av byen. Det er et rusmiljø ved Akerselva, og det kommer kjøpere fra hele Oslo. Å få bukt med dette er dels et politiansvar og dels et politisk ansvar. Men, som Soldal også sa: «Det blir ikke færre selgere av mer synlig politi. De bare flytter seg, fra ett sted til et annet.»

Personlig heier jeg på de små tingene, og på å fokusere på å gi folk jobb. Tøyen og Grønland er områdene i Oslo med de største sosiale utfordringene. Mange unge (og voksne) har ikke jobb. De ønsker å jobbe, men har ikke nettverkene eller får ikke mulighetene. Får vi disse menneskene i jobb gir vi dem muligheter.

For et par uker siden ruslet jeg forbi Grønland Torg, sammen med en som bor i Smalgangen. Vi så et «Parkering Forbudt»-skilt som sto på skeiva, og bak der lå det en brukket søyle som tydeligvis hadde blitt kjørt ned av en bil. Den hadde ligget der i rundt regnet et år, og vi kommenterte begge på at det kanskje ikke er så rart om det blir litt bråk på Grønland når folk ser at det flyter søppel og det ikke holdes rent og ryddig? Jeg laget en liten sak av dette på Facebook, som VårtOslo plukket opp. Nå er faktisk både søylen fjernet og skiltet fikset. Veldig bra!

Men, hvorfor kan ikke også dette bli en mulighet? Oslo Kommune evner ikke selv å holde rent og ryddig, så hvorfor ikke da dra i gang et litt større prosjekt der Oslo Kommune går sammen med næringslivet og ansetter lokale mennesker til å være vertskap og passe på i gatene? Kall det gjerne Grønlandsguider, men navnet er underordnet. Det er en rekke eiendomsaktører med store ambisjoner for Grønland, som sikkert også ville vært med på et slikt prosjekt. Blir det renere, finere og tryggere blir det mer attraktivt, for alle.

Og så finnes det allerede en rekke sosiale entreprenører og andre som kan bidra til å sette dette ut i live. De lokale gründerne og heltene i Ideelt Security leverer allerede trivelsverter med stor suksess til Deichman på både Tøyen og Grünerløkka. Et prosjekt som Grønlandsguider kunne skalert deres organisasjon og gjort jobben deres enklere. De kjenner området, og de er fra området.

Bildet: Liban Salad og Ahmed Hassan, Ideelt Security

Dette er bare én av mange mulige ideer, der ting vi opplever som problemer kan snus til å bli en mulighet, og gi jobber. Og gjennom jobber reduserer vi samfunnskostnader, sikrer velferden, og bygger varige verdier.

For det er vel det bærekraft egentlig handler om, ikke sant?

 

Meld deg gjerne på til vårt frokostmøte og workshop onsdag 25. mars, på Grønland.