Kriminelt god hermetikk skal skape nye jobber

In The Can er ett av ti selskaper som nylig ble valgt ut til å delta på Impact Startup sitt nordiske akseleratorprogram. Nå er Sara på jakt etter produksjonslokaler.

Sara Charlotta Vicktoria Vleeshouwers er grunnlegger av In the Can, et opplæringsprogram hvor unge innsatte lærer å lage kvalitetshermetikk med lokale råvarer. Det er allerede gjennomført omfattende tester og undersøkelser, og Sara har på kort tid fått en raus tilhengerskare. Hun tar gjerne imot flere, og det jobbes nå på flere fronter for å løfte dette prosjektet opp og frem. Vi tok en liten prat med henne.

Fortell, Sara, hva var det som fikk deg til å satse på dette? Hvordan dukket ideen opp?

– Jeg har jobbet med mennesker i utenforskap i mange år. I dette arbeidet har jeg sett utfordringene mange unge har med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Samtidig var det også en erkjennelse av at vi i Norge har et litt feilaktig inntrykk av hermetikk. Hermetikk er en veldig bærekraftig måte å bevare fersk mat på. Det er matkulturen, rettere sagt en litt fattig matkultur, i Norge som har gitt negative assosiasjonene til hermetikk. Det skal vi snu på.

Både navn og design forteller også om et seriøst produkt og solid satsing. Hva er tankene rundt dette?

– Jeg er utdannet kommunikatør fra Westerdals og opptatt av å formidle gode historier. Navnet In the Can har en dobbelt betydning, men jeg er opptatt av at det er underordnet at maten lages av innsatte. Produksjonen skal ha høy kvalitet i alle ledd. Det viktige er at dette er mat av veldig god kvalitet, som smaker godt, og som også forsvarer prisen.

Bildet: Kriminelt god ertesuppe og chili con carne er foreløpig puttet på boks.

Så hva er neste trinn for deg nå? Hva trenger du hjelp til?

– Nå er jeg inne i det nordiske akseleratorprogrammet til Impact Startup og får veldig god støtte og hjelp der. Testene viser veldig gode resultater, og vi har avtaler for produksjonsutstyr på plass. Nå handler det om å finne det rette produksjonslokalet. Vi er i god dialog med blant annet Ferd Eiendom, men har ikke landet på et endelig sted.

 Bildet: Nylig ble rettene servert for et kresent publikum under et arrangement på Losæter.

– Eiendomsaktører bør følge med på aktører slik som In The Can, sier Øystein Aurlien i YTE. – Vi tror det vil lønne seg å investere i slike som Sara, gjennom å inngå leieavtaler der sterke konsepter kan bygges opp over tid. På linje med andre gründere behøver de ofte tid for å bygge seg opp. De skal selvsagt betale husleie som andre leietakere, men verdien av å satse på slike som In The Can kan måles på langt mer enn bare husleien.

YTE jobber nå med ulike muligheter for In The Can. I første omgang handler det nå om å lokaler, slik at produksjonen kan komme i gang. Tilgang til kjøkken er definitivt en fordel.

Kjenner du noen som kunne tenke seg å vite mer om In The Can hører vi gjerne fra deg.