Kan du skaffe en sommerjobb i år?

Vi har satt i gang et lite prosjekt, for å skaffe deltids- og sommerjobber til unge fra Tøyen og Grønland. Der trenger vi hjelp, og håper du vil bidra. En kobling fra deg kan bety enormt for de som får muligheten.

Foto: Darya Tryfanava / Unsplash

De siste ukene har mediebildet flommet over av artikler som viser skyggesidene på Grønland. Det er selvsagt reelle opplevelser, og gjenger har fått fotfeste de siste månedene. Vi skal ikke gå inn i detaljene rundt dette, annet enn å understreke at ett av de grunnleggende sosiale utfordringene i denne bydelen er at mennesker ikke har jobb!

Det betyr samtidig ikke at de ikke ønsker, vil eller kan jobbe. De har ikke nettverket, de har ikke koblingene, og mange ser ikke andre muligheter enn å ty til aktiviteter de ikke burde.

I Bydel Gamle Oslo finnes det nå rundt regnet 55 000 arbeidsplasser, og det er bydelen med den største veksten i arbeidsplasser de siste ti årene. Nå er det snart like mange arbeidsplasser der som det er i sentrum.

Denne veksten skyldes Bjørvika, Sørenga, og alt som skjer med utviklingen av Fjordbyen. Det er flott for byen, og turistene strømmer til Oslo som aldri før. Dystre spådommer om at det ville bli for mange hotellrom i Oslo har slått feil. Og på Grønland lever utleiemeglere og andre godt av å leie ut leiligheter til turister. Og snart er sommeren her igjen. Er det da ikke på tide at vi begynner å tenke litt smart og ber Oslo ta ansvar og gi de som vil en mulighet?

Det er nok av «tiltaksjobber» i bydelen. Det monner ikke, annet enn i statistikkene. De unge i bydelen trenger mestring, en følelse av at de betyr noe, at de er verd noe, og at de kan tilby noe som ikke alle andre kan.

Hvorfor kunne vi ikke fått til et opplegg med Grønlandsguider, der reiselivsnæringen i Oslo hyrer unge fra Grønland til å guide turister og være vertskap i gatene? Tross alt er kulturscenen der unik, og bydelen har fantastiske kvaliteter. Hva med å engasjere byverter til å patruljere gatene utover på Sørenga og hjelpe de besøkende nyte oppholdet der ennå mer? Ikke som vektere, men som verter. Eller, hva med guider for å hjelpe til med elvesafari og annet oppover Akerselva? Og så er det jo selvsagt bøttevis med restauranter, serveringssteder, butikker, hoteller, kulturinstitusjoner og andre som garantert har behov for litt ekstra hjelp i sommermånedene.

Vi jobber nå aktivt med nettverk og ressurser i bydelen, som siler og kvalifiserer mange unge og jobbsøkere som trenger en mulighet. De vil, og de er motiverte. En sommerjobb eller deltidsjobb kan være nok, til at de deretter får en kobling, en referanse, et nettverk og en mulighet til å vokse videre og komme seg på innsiden.

Har du en jobb, idé eller kobling vil vi gjerne høre fra deg. Jakten på sommerjobber er i gang, og vi har satt oss som mål å skaffe minst 100 nå i år.

Er du med?

Meld deg gjerne på til vår workshop/frokostmøte onsdag 25. mars, på Grønland.