Det er ideelt å tilby koronavertskap

Korona har satt krav til nytenkning, også hos mange sosiale entreprenører. Nå tilbyr ikke Ideelt bare trivselsverter, men også koronaverter.

Midt på Grønland Torg kan du seks dager i uken foreta koronatesting, og utenfor teststasjonen er det koronaverter fra Ideelt du møter. Ideelt Security (nå Ideelt AS) startet som en idé på Tøyen tilbake i 2018, der lokal ungdom fra Tøyen og Grønland ble engasjert som trivselsverter blant annet på Deichman Tøyen og vertskap for events for Tøyen Torgforening. Hele ideen handler om at jobber gir lokal ungdom mestring, jobberfaring og selvfølelse. Å ikke kunne jobbe eller tjene penger er utelukkende negativt, og er ikke bra for noen.

Prosjektene på Tøyen ble så velllykket at Ideelt raskt fikk oppdrag også på andre bibliotek, skoler, events, og også i andre bydeler. En av lederne for Ideelt, Ahmed Hassan, ble i 2020 nominert til en av 30 unge ledertalenter i DN. I november var selskapet også en av tre finalister til tittelen Årets Sosiale Entreprenør i Norge, i regi av Ferd Sosiale Entreprenører.

Men, det var også et krevende år. Mange sosiale entreprenører har vært nødt til å tenke nytt, som for eksempel å tilby koronavertskap til bydel Gamle Oslo. Ahmed og Liban Salad (Ahmeds med-gründer) kontaktet Vigdis Tvedt i bydelen for å høre om de ikke hadde behov for bistand til å gjennomføre og passe på koronatestingen på Grønland Torg. Vigdis responderte raskt, og de startet opp 18. desember. Først med to dager i uken, som nå har blitt til seks dager i uken. Daglig kommer 70-80 innom for testing, og Ideelt er nå også i gang med tilvarende oppdrag på Veitvedt. Vi tok en prat med Ahmed for å høre litt om hvordan det går med dem nå.

Fortell først, hvordan var 2020 for dere?

– 2020 startet veldig bra, men korona var tøft også for oss. Vi fikk derimot til et veldig spennende prosjekt med bydel St. Hanshaugen og NAV der. I sommer koordinerte vi 110 ungdommer i bydelen. Dette ble veldig vellykket, og vi har fått oppfølgingsprosjekter der som er veldig spennende nå fremover.

Og så har 2021 startet. Har dere gjort dere noen tanker om dette året?

– I fjor ble jo et omstillingsår, også for oss, der vi var nødt til å tenke helt nytt. Mange events og meråpent-oppdrag ble kansellert, så derfor slo det oss at vi kunne bidra med jobber til folka våre, på helt nye områder. Som det å være koronaverter.

Hva mener du om sosialt entreprenørskap, som samfunnsverdi? 

– Noe av navet vårt er å løse dagsaktuelle behov. Det har vært krevende i 2020, men det er også så utrolig viktig. Vi er utrolig stolte av at alle våre ansatte har gått videre til nye jobber. En jobb hos oss har fungert som et springbrett, for å komme videre.

Har du noen tanker om hva som må til for at flere jobber skal skapes, spesielt for de unge?

– Vi må tørre å gi de unge tillit. Korona har tatt jobber, men vi håper og tror at kanskje vertskap og våre tjenester også kan brukes i å for eksempel bidra under massevaksineringen og på andre områder.